Het Loonsverloop
De nieuwe CAO "Beroeps goederen vervoer en Mobile kranen" is een feit. Er wordt ons 2% loons verhoging in voorschiet gebracht. En dat is ronduit schandalig. de officiële inflatie is voor 2011 is ook 2% maar het geeft aan dat de collectieve uitbuiting voor chauffeurs gewoon door blijft gaan. De markt zelf is inmiddels vrij gegeven. De cabotage beperkingen voor het vrachtverkeer zijn voor Nederland opgeheven. En het chauffeurs vak is voor de uitzendbranche vrij gegeven. (Alleen door de overheid bepaalde uitzendbureaus dat zijn nagenoeg alle grotere uitzendbureaus) Er zijn zelfs ZZP'ers actief op de vrachtauto. Dit mag weleens waar niet. Alleen de eigenaar of diens personeel of uitzendkracht mag met het voertuig rijden is wettelijk geregeld.
Dit allemaal heeft er toe geleid dat de lonen nog steeds verder onder druk komen te staan. Het lijkt mij verstandig dat de cabotage beperkingen voor Nederland weer terug ingevoerd wordt. Net zoals België dat een jaar geleden gedaan heeft. En dat het vak weer gesloten wordt voor de uitzendbranche. Sommige chauffeurs zijn de laatste jaren door faillissementen van diverse bedrijven in Loon achteruit gegaan. En er is op het moment een overschot aan chauffeurs op de arbeidsmarkt. Terwijl de chauffeurs opleidingen zoals VTL gewoon door gaan met chauffeurs opleiden.
Deze jongere chauffeurs maken geen kans in deze verzadigde markt. Los dat de chauffuers opleiding ook niet meer wat het is. Deze jongeren kunnen geen wiel meer wisselen. Omdat ze op school geleerd hebben om de banden dienst te bellen. Het wisselen van een wiel onderweg kost de werkgever een klein fortuin (€2500-€5000) zelf wisselen is altijd goedkoper.
Ook de zogenaamde 0 uren contracten moeten worden verboden. en stage plaatsen zouden binnen de transport branche verplicht afgebouwd moeten worden, Deze jongeren worden op grote schaal uitgebuit in een wereld waar alles om de prijs draait. Kwaliteit is van geen belang meer. Wanneer het zo door gaat zoals de laatste jaren het gaat zullen de lonen altijd teveel onder druk te staan.
Geplaatste reakties op dit blog bericht :
Naam : Collega's onder elkaar
30-11-2010 20:17:53
| Hallo Daantje.
Het loon van een chauffeur was 10 jaar geleden beter dan nu. Daar komt ook geen verandering in. Het laagste loon is het beste voor elke werkgever.
De onervarenheid van jonge chauffeurs speelt geen enkele rol. Een wiel wisselen? Overheden accepteren steeds minder dat defecte vrachtwagens het verkeer ontregelen, met veel ongemakken en veel kosten. Professionele hulpdiensten worden snel ingeschakeld op kosten van de werkgever (of eigenaar van de vrachtauto).
Dus is er de komende jaren ook voldoende werk voor de beroeps banden-/wielenwisselaar. Veel voertuigen, trucks en trailers/aanhangers, hebben zelfs geen reservewielen meer. Scheelt in kosten, gewicht (dus extra laadvermogen) en niet te vergeten er is geen risico van diefstal.
Dus kun je jezelf de vraag stellen: Welke toekomst is er nog in dit vak voor de Nederlandse vrachtwagenchauffeur? Die altijd gewend was een fatsoenlijk loon te verdienen bij redelijke arbeidsomstandigheden.
Collega's onder elkaar.
Naam : Daantje van der Hoeven
02-12-2010 22:12:23
| Met een kapotte band kun je best voorzichtig naar een parkeer plaats rijden. Is nog altijd beter dan je jezelf dood te laten rijden door passerend verkeer. En op de parkeerplaatsen is er niemand van de overheid die een professionele banden wisselaar voor je belt.
Toch hebben alle trailers bij ons reserve wielen. Voor Nederland mag bij ons met de meeste trailers 32 Ton geladen worden. Wanneer je het de reservewielen weg laad mag is het laadvermogen steeds 32 ton in plaats van 32,2T.
In het buitenland zijn de marges weleens waar kleiner. Maar daar laat het weglaten van de reservewielen wel een erg minimaal winst zien. Zeker Wanneer je bedenkt dat meeste blok vrachten per 25 Ton verkocht worden.
Kortom die 100 KG uitsparen kost meer dan het oplevert.
Naam : Collega's onder elkaar
05-12-2010 11:44:54
| 6000,00 euro loon moet HZ Transport in Maasdijk van de rechter nog betalen aan een werknemer vanwege
normeringen van los- en laadtijden. Dat is dus niet toegestaan.
Het is belangrijk de geschoonde en ongeschoonde uitdraai van je boordcomputer te vergelijken en
onduidelijkheden te rapporteren bij je bedrijf.
Er zijn nog veel werknemers die geen geschoonde en ongeschoonde uitdraai ontvangen. Op dat punt
kon tijdens het recente cao-overleg geen overeenstemming worden bereikt.
Als daarvan sprake is bereken je zelf makkelijk het aantal arbeidsuren door op het aantal diensturen de
wettelijk geregelde rusttijd in mindering te brengen.
Ben je bij een dagrit bv. 13 uur onderweg dan geldt er een rusttijd van 1,5 uren.
De arbeidstijd is dan 11,5 uren. Doe je dat werk dagelijks dan zou het aantal arbeidsuren in 1 week
ca. 57,5 uren zijn.
Zie tevens cao-boerkje (cao TLN).
Artikel 26, loonberekening, sub 2a.
| | |
| | | |