Zomer en Winter tijdAls kind had ik er al een hekel aan. In Maart en Oktober is het elke keer het zelfde liedje. Het hele land gaat de klok een uur verzetten. En mijn vader vond altijd dat Daantje niet zo moet zeuren over het verzetten van de klok. Mijn vader zij altijd: "Dankzij de zomertijd maken we immers efficiënter gebruik van het feit dat het in de zomer langer licht blijft. Zodat lampen korter hoeven te branden. Dat scheelt energie!" Het is een feit dat door de zomertijd het in de zomer 's avonds nog langer licht blijft. Zonder zomertijd dan zou de zon midden in de zomer al om 03:30h opkomen. En dat is toch vrij vroeg. En zal dan ook rond 22:00h weer compleet donker zijn.Het gaat om de verlichting bij mensen en thuis en bij bedrijven die niet 24h open zijn. Voor de straat verlichting maakt het niet uit of er zomertijd is of juist niet. Met of zonder zomertijd, in de zomer is het minder lang donker dan in de winter. Dus de straatverlichting zal dan zowiezo korter branden. Maar is het wel waar, dat door het verzetten van de klok het energie verbruik beïnvloed wordt? Mijn vader was overtuigd van wel. Door elke maand de meterstanden op te nemen en in Excel te verwerken. Weet ik wat mijn maandelijkse verbruik is. Stop die gegevens in een grafiek en je kunt de zomermaanden met wintermaanden vergelijken. Hieronder staat het energie verbruik van mijn woning in een grafiek.
De groene lijn staat voor het gas verbruik. En daar zie je een duidelijk verschil tussen de zomermaanden en de wintermaanden. Maar het verzetten van de klok heeft zeker geen invloed op het gasverbruik. Mijn elektriciteitsmeter heeft 2 telwerken. een zogenaamde piek (Rode lijn) en een dal (gele lijn) meter. Tussen 21:00h-07:00h en op feestdagen geld het dal tarief. Het merendeel van de week geld het dal tarief. En als ware "pin" doe ik alleen de was tijdens het dal tarief. Dus dat het energie verbruik in de dal uren veel hoger licht is verklaarbaar. Toen mijn woning opgeleverd werd moest er nog wat gewerkt worden. Vandaar dat het het stroomverbruik in het begin van de grafiek hoger is. Nadat ik helemaal ingericht was zakte het stroomverbruik. Maar ik zie in de zomermaanden geen opvallende afname van het elektriciteit gebruik ten opzichte van de wintermaanden. In een gemiddeld huishouden is er meer elektrische apparatuur in huis dan alleen verlichting. Computer, TV, radio en koelkast gebruiken we ongeveer altijd even lang per dag. Zoal in de zomer als in de winter. Er gaat maar een klein deel van onze energie consumptie daadwerkelijk op aan verlichting. de besparing die mijn vader vroeger zo de hemel in prijst vind ik niet terug in mijn eigen cijfers.
Na de invoering van de zomertijd is er in alle huishoudens meer apparatuur gekomen die ook energie nodig heeft. Daarnaast zijn alle lampen efficiënter geworden. De critici die pleiten voor afschaffing van de zomertijd hebben gelijk. Voor het energieverbruik maakt dat uur niks uit.
| |