2020
Daantjes Weblog.


Menu 2021
Jaren overzicht

December 2020

Oktober 2020

September 2020

Augustus 2020

Juli 2020

Juni 2020

Mei 2020

April 2020

Maart 2020

Februari 2020

Januari 2020

Menu 2019

Smal beeldscherm of smal venster. Tekst pas niet naast elkaar. Scroll naar beneden om de tekst te lezen. of maak browser venster breeder.

De jeugd van tegenwoordig.

Daantje staat met een collega te lossen bij een klant. En op een gegevensogenblik ging het over de studie financiering. En Daantje gaf daarbij aan dat het eigenlijk wel een goede zaak was dat de studie financiering een lening geworden is. Een studie is een investering in jezelf en Daantje begrijpt niet waarom de belastingbetaler moet meebetalen aan het toekomstige hoog welvarende geluk van een individu. Vele afgestudeerden gaan immers rijke toekomst tegemoet kunnen ook makkelijk hun studie schuld afbetalen.

Collega was immers van mening dat jongeren de gevolgen van schulden vanwege hun nog niet volledige ontwikkelde brein niet kunnen overzien. En dat het schande was dat banken tegenwoordig de mogelijkheid om mee te kijken op de rekening van de kinderen op hun 18e verjaardag stop wordt gezet. Mijn opmerking dat een 18 jarige op eigen benen moet kunnen staan viel bij mijn collega zo slecht dat hij er een rood hoofd kreeg.

Wat is dit toch? Waarom kunnen veel jeugdigen niet met geld omgaan? Want als je maar 1€ in de portemonnee hebt kun je er geen 2€ uitgeven. Dit was les 1 in Daantjes financiële opvoeding. En wanneer je wel die 2€ uitgegeven had moet je 3€ euro terug betalen. En dat is les 2 in de financiële opvoeding. "Geld lenen kost ook geld" vooral wanneer het om creditcards gaat. want dat is een makkelijk stukje plastic. Geeft namelijk nog een tijd geld terwijl dat al op is. En daar schuilt ook veel financiële ellende achter. Velen weten niet wat het verschil is tussen een debitcard en een creditcard is. Bij een debitcard gaat een betaling direct van je saldo af terwijl een betaling via een creditcard het bedrag wordt voorgeschoten door de bank. Wanneer in dezelfde maand het bedrag door jou wordt betaald wordt is er niks aan de hand. Daarna wordt er 14% rente per maand over het uitstaande bedrag gerekend. Dus als je met een creditcard 1000€ in de min staat en die lost je niet af. Moet je na maand twee 1140€ betalen en na maand drie al 1299,60€. Ik heb in mijn leven 3 keer de werking van creditcard mogen uitleggen een alle 3 personen bleken tot over hun nek in de schulden te zitten.

Het is aan de ouders om hun broedsel correct op te voeden. Vele ouders en voornamelijk de moeders wijten de slechte opvoeding van hedendaagse kroost aan het afschaffen van de opkomst plicht voor de dienstplicht. En dat is toch wel apart de dienstplicht telt sinds 1 januari 2020 pas ook voor vrouwen. Voorheen werden vrouwen niet ingeschreven voor de dienstplicht. Dus elke Nederlandse oudere vrouw is nooit dienstplichtig geweest. Maar ze roepen wel het hardst dat opkomst plicht in ere hersteld moet worden. 😟 Bovendien als je het leger nodig hebt om je broedsel wat discipline bij te brengen is toch wel het toppunt van slecht ouder schap.

En dat is toch wel een punt. Het merendeel van de jeugd doet het gewoon slecht vanwege de pamper opvoeding van de huidige tijd. Alles moet maar kunnen en vooral "veilig". Je geeft je kind zakgeld zodat het leert met geld om te gaan. Zodat het leert de waarde het van geld te waarderen. Je geeft je kind straf om duidelijk te maken dat wangedrag niet loont. Dat is ook ter voorkoming dat het kind voor snel geld gaat kiezen. De moordenaars van Peter R. de vries zouden 150000€ uitgekeerd krijgen. Voor een jongeren lijkt dat een hoop geld. Maar geld bewuste jongeren weten ook dat 150000€ lang niet genoeg is voor een zorgeloos leven. Maar als ouders die chique iPhone betalen omdat zij menen dat iedereen een iPhone zou moeten hebben en wan gedrag met een aai over het bolletje recht aait. Dan moet je niet raar staan op te kijken dat jij je kind op een dag voor de rechter ziet staan voor onvergeeflijke dingen omdat het opzoek was naar makkelijk geld om een auto, Rolex of een boot te kopen.

Lang verhaal kort: Voed uw broedsel op. En laat dat niet aan het leger over.


Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.
4 *
Bezoekers vinden
dit goed.
2 *
Bezoekers vinden
dit slecht.
2 *
Bezoekers zijn
boos.
2 *
Bezoekers vinden
dit geweldig.
1 *
Bezoekers zijn
medelevend.
1 *
Bezoekers vinden
dit grappig.
1 *
Bezoekers zijn
verbluft.
0 *
Bezoekers zijn
verdrietig.

Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.

Creative Commons Licentie
Dit werk van Daan van der Hoeven op deze pagina is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.