2009
Daantjes Weblog.


Menu 2010

Jaren overzicht

December 2009

November 2009

Oktober 2009

September 2009

Augustus 2009

Juli 2009

Juni 2009

Mei 2009

April 2009

Maart 2009

februari 2009

Januari 2009

Menu 2008

Smal beeldscherm of smal venster. Tekst pas niet naast elkaar. Scroll naar beneden om de tekst te lezen. of maak browser venster breeder.

Koninginnedag 2009

Het is in de transportsector elk jaar het zelfde liedje. De strijd om Koninginnedag want 30 April is in Nederland een officiële feestdag. Een dag later is het de dag van de arbeid en dat is een feestdag in het buitenland. Dus op 30 april is iedereen in nederland vrij en een dag later is iedereen in België en Duitsland vrij. In de transport sector stuurt iedere werkgever zijn auto's 30 april naar België en Duitsland. Om een dag later alle auto's in eigen land te kunnen inzetten.

Bij een van mijn vorige werkgevers ging dat als volgt. Op 30 April wordt je naar Duitsland gestuurd om vervolgens tegen gewoon basis loon te kunnen werken. Want in Duitsland is geen feestdag dus geen 200%. Dat dat laatste CAO technisch niet uitmaakt krijg je helaas niet aan het verstand van z'n lul gepeuterd. Ook zijn transporteurs niet bereid om Koninginnedag te compenseren met een extra snipperdag. Oftewel je werkt gewoon op Koninginnedag en op dag van de arbeid, en je krijgt een extra snipperdag. want voor 200% die je toch niet krijgt hoef je het niet voor te doen. Die 200% is namelijk ook moeilijk te controleren. Ik beschouw de 200% als een soort wortel om je dikke reet uit bed te hijsen.

Goed de laatste jaren had ik gewoon vrij gevraagd op konniginnedag. Maar dat was ik dit jaar vergeten. Toen er werd gevraagd of ik Koninginnedag wilde werken. Vroeg 1 mei vrij meteen vrij. Toen kwam planner willem met mededeling dat op 1 mei geen vrij had gevraagd. Oke dan werk ik op Koninginnedag niet, Heel Nederland werkt die week 4 dagen dus Daantje ook. Ik was op 1 mei wel vrij. Goed bezig planners. Z'n zelfde discussie heb ik gehad voor de zaterdagen. Ik heb geen bezwaar om op zaterdag te werken als ik de maandag erop vrij ben. Een normale werkweek van 5 dagen bestaat al z'n 60 uur. En dan vind ik dat ik mij al lang genoeg heb inzet voor mijn werkgever.

Ik ben benieuwd of Koninginnedag volgend jaar nog zo groot volksfeest kan zijn na de gebeurtenissen in Apeldoorn. Vanwege de aanslag werd zelfs in België de radio uitzending meteen voor onderbroken.


Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.
Reacktie plaatsen mogelijk. Klik hier om naar reacktie veld te springen.
Geplaatste reakties op dit blog bericht :
Naam : piet verstegen
02-05-2009 13:35:34
Hoi Daantje,ik heb toevallig gisteren gelezen dat koninginnedag geen officele vrije dag is,staat niet in de wet.Het gaat in overleg met de werkgever.Ze kunne je verplichten te werken.Ik moet is even kijken waar ik dat gelezen heb,was op internet ergens.Gr je fijne collega.Piet.
Naam : Daantje van der Hoeven
02-05-2009 22:00:28
Pietje toch,

In de CAO beroepsgoederen vervoer over de weg & Mobile kranen wordt op BLZ 34 artikel 32 staat :

"Artikel 32
Zon‑ en feestdagen
Op zondagen alsmede op algemeen erkende christelijke en nationale feestdagen wordt geen arbeid verricht, tenzij
de aard of het belang van de onderneming zulks vordert.
Algemeen erkende christelijke feestdagen zijn: Nieuwjaarsdag, 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag en
beide Kerstdagen.
Nationale feestdagen zijn: Koninginnedag en de dagen, waarop krachtens aanwijzing van de overheid extra vrijaf
met behoud van loon mag worden verleend. 5 Mei wordt om de vijf jaar aangewezen als nationale feestdag
(indien de jaartelling eindigt op een 0 of een 5).
Als Koninginnedag wordt beschouwd de dag waarop, conform Koninklijk Besluit, het feest wordt gevierd."

Zoals je ziet wordt Koninginnedag in onze sector gewoon als een officieel feestdag gezien. Alleen wordt deze feestdag geregeld met een koninklijk besluit. Koninklijk besluit is net zo geldig als de wet. Koninginnedag wordt meestal gevierd op de verjaardag van het staatshoofd. Alleen koningen Beatrix doet dit niet.

in artikel 32 van onze CAO staat onder andere : "de aard of het belang van de onderneming zulks vordert."
Aard van de onderneming is in de transport sector dat je altijd werkt. Denk je nou echt werkelijk dat de goederen die wij vervoeren zo snel bederven? Dat het de moeite loont om voor een paar euro's alle feestdagen te vergeten? en je sociaal leven op zijn kop te zetten? Daarop ben ik de liefde van mijn leven misgelopen. Ik trap daar echt geen 2e keer meer in.

Natuurlijk is het voor de onderneming van belang dat bepaalde pallets die dag gelost werden. Maar een transport onderneming kan de Kerk niet in het 'midden' houden. Het is altijd maar werken, Werken & Werken. Het houdt daar echt nooit op.

Pietje dit valt toch tegen van je. Ik had beter van je verwacht!!
Naam : piet verstegen
03-05-2009 12:25:08
Sorry Daantje,ik heb dat gelezen in ,t A.D algemeen dagblad,bij Geld en Recht moet je mar is kijken.Gr Piet.
Naam : Daantje van der Hoeven
03-05-2009 13:02:24
Sorry pietje, Ik heb het stukken van het AD net gelezen. Ook in die stukken wordt verwezen naar de CAO's

De vrije dagen zijn in de CAO geregeld, En daarom zijn wij vrachtwagen chauffeurs dus vrij. Om dat Koninginnedag in onze CAO omschreven staat.

Recht komt nooit naar je toe. Recht moet ten alle tijden gehaald worden.
Naam : piet verstegen
03-05-2009 13:18:43
Nogmaals Sorry,mar ik had ons CAO boekje niet gelezen,zat toevallig op internet te surfen,en kwam toen daar bij uit,dus even kijken,zodoende.Gr en tot morgen.Hawdoe.(en bedankt voor de Info).

Reactie plaatsen op dit blog bericht

Uw reacktie op dit blog bericht.

Wanneer je E-MAIL adres niet wilt opgeven. Moet je dat vak leeg laten.
E-mail adres hoef je niet in te vullen. En wordt ook niet op de site gepubliceerd. Jou naam wordt wel op de site gezet.

Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.

Creative Commons Licentie
Dit werk van Daan van der Hoeven op deze pagina is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 3.0 Nederland licentie.