2023
Daantjes Weblog.


Menu 2024

Jaren overzicht

December 2023

November 2023

oktober 2023

September 2023

In september helaas niet kunnen bloggen.

Augustus 2023

Augustus 2023

Juni/Juli 2023

April/Mei 2023

Maart 2023

Februari 2023

Januari 2023

Menu 2022

Smal beeldscherm of smal venster. Tekst pas niet naast elkaar. Scroll naar beneden om de tekst te lezen. of maak browser venster breeder.

Verouderde technologie.

Toen Daantje nog een Daantje was. kocht Arnold, de eerste huis PC een heuse Phillips P3501. En sinds dien heeft de ontwikkeling ontwikkeling van de PC nooit meer stil gestaan. De PC is de zowat de enigste home computer die met zijn tijd is mee gegroeid. Hierdoor heeft in de pc een hoop technologie gekregen en ook gehad. Zodoende is de bit breedte net als bij vele spelcomputers verbreed 8, 16, 32, 64 Bit (Sommige spelcomputers zijn zelfs breder dan 64 bit). Het interne werk geheugen is technisch veranderd en er zit ook veel meer werkgeheugen in een pc. Tevens zijn de harde schijven technisch veranderd van MFM, IDE (PATA), E-IDE (PATA), SATA interface. En ook die zijn door de jaren heen flink in capaciteit gegroeid. USB interface deed zijn intrede. USB poort veranderde veel. Waar je voorheen veel met insteek kaarten moest werken sluit je de meeste rand apparatuur nu met USB aan.

Nieuwe technologie betekend ook dat oude technologie verdwijnt. Zo is het niet meer gebruikelijk dat de pc nog standaard seriële en parallelle poorten heeft terwijl deze oude techniek nog wel te verkrijgen is en waar zelfs Windows 11 mee overweg kan. De floppy disk is een techniek die inmiddels anno 2023 zo goed als verdwenen is. En daar gaan we nu over hebben.

In de jaren 70 & 80 van de vorige eeuw was er nog geen internet. De enigste manier om vlot gegevens over te dragen van een systeem naar de andere was via floppy disks. een schijf met een magnetisch oppervlak waar met een lees/schrijf kop gegevens op werden gezet die weer door een ander systeem werd uitgelezen. Bij veel home computers werd ook nog gebruik gemaakt van cassette bandjes om gegevens op te slaan.

De makkelijkste manier om gegevens uit te wisselen tussen verschillende systemen was via de floppy disk. De floppy is door IBM ontwikkeld en daar zijn 2 soorten van. Je hebt een 8 inch (20,32cm) en een 5,¼ (13,33cm) inch variant. op de foto links zie je alleen de 5,¼ inch variant. De ronde schijf werd beschermd door een flexibel dun plastic omhulsel. waar gaten in zaten zodat de leeskop en de motor met de disk verbonden werden. Het omhulsel van de floppy was dun en buigzaam. en moest beschermd worden tegen vouwen. vandaar de naam floppy. De floppy was ook erg kwetsbaar omdat het magnetische gedeelte niet geheel is afgeschermd. De floppy's moeten ook altijd in hun bescherm enveloppe bewaard worden. De 8 inch werd eind jaren 70 vervangen door de 5,¾ inch. De kleinere disk kon makkelijk mee worden genomen. De floppy kon Dubbelzijdig 80 sporen breed (HD = High denisty) z'n 1,2 MB aan data bevatten. Omdat 1,2 MB destijds erg veel was. Zijn er ook enkelzijdige floppy's en floppy's met 40 sporen (DD Double Denisty) floppy's met 40 sporen (DD) kon 360 KB aan data op beide zijden bewaren. Met name de 8 inch disks werden enkelzijdig gebruikt. In de praktijk waren Double Denisty floppy's het meest betrouwbaarst. Het gebruik van floppy's doofde eind jaren 80 uit.

Sonny ontwikkelde in de jaren de 80 de 3,½ inch diskette. Deze diskettes werden voornamelijk in home computers en vele pc klonen gebruikt. Ook werkt de diskette met een ronde magnetische schijf. Die in zijn geheel werd afgeschermd door een hard plastic omhulsel. Het gat waar de lees en schrijf kop toegang had tot de magnetische schijf werd afgedekt door metalen schuif. Deze schuif werd automatisch geopend en gesloten wanneer de schijf in zijn drive werd geplaatst. Door het ontwerp waren deze diskettes robuust en stukken betrouwbaarder dan floppy's. Echter was er ook veel namaak in omloop. deze white label disks gingen vaak na enkele maanden stuk. Maar diskettes van gewaardeerde merken werken vandaag de dag nog. De diskettes waren 3 soorten beschikbaar Double Densisty kon 620 KB opslaan, De High Denisty kon 1,44 MB opslaan en er was ook een 2,88 MB versie. De 2,88 MB werd in Europa nauwelijks gebruikt. De productie van de diskette werd begin 2011 stop gezet.

In de jaren 90 werden de harde schijven en computer programma's en data bestanden veel groter. en er ontstond behoefte grote mobiele opslag media. Zo had Sonny LS-120 diskette ontwikkeld die compatibele was met oude diskette. Op een LS-120 disk kon destijds 120 MB aan data. Iomega ontwikkelde de zip en jazz schijf. De jazz schijf kon 1 of 2 GB opslaan en moest worden aangesloten op SCCI interface de zip schijf was in 100 MB 250 MB en 750 MB versie beschikbaar en kon via parallelle poort, USB en pats(IDE) aangesloten worden. de Zip schijf kwam in opspraak door een ontwerp fout. die later de Click des doods werd genoemd.

Eind jaren 00 werd de usb stick geïntroduceerd. Dit werd ook wel eens een pen drive of een thump drive genoemd. USB stick is een opslag medium dat werkt met flash geheugen modules en is compleet elektronisch. Daarnaast werd ook voor Camara's en opname apparatuur ook de geheugen kaart geïntroduceerd. Beide zijn makkelijk aan te sluiten op de computer via USB. het oude USB stickje op de foto heeft een opslag capaciteit van 16 GB. Je hebt 13654 floppy's van 1.2 MB, 11378 diskettes van 1.44 MB of 23 zip schijven 720 MB nodig om die capaciteit te evenaren. Dit geeft ook aan waarom floppy's, diskettes en zip schijven anno 2023 verdwenen zijn en museum object geworden is. Daarnaast heeft het internet het ook gemakkelijk gemaakt om gegevens uit wisselen. Als je tegenwoordig een computer programma koopt dan download je die altijd via het internet.

Floppy's & diskketters zijn verleden tijd. Om te kunnen laten zien hoe dit vroeger werkte. Heeft Daantje besloten om een ASUS terminator systeem van de praktijk waar eentje van bewaard is gebleven op te knappen en te voorzien van een 3,½ inch, 5,¾ inch en een CD-ROM drive. deze machine draait Windows XP puur om deze oude technologie in volle glorie in werking te zien.

Uiteraard wordt deze machine ook voorzien van computer spelletjes uit die tijd. Hoe je het went draait of keert op een computer horen spelletjes te zitten. De PC is ooit ontworpen als werkmachine. Windows is een platform om op te werken. Ondanks dat is de PC uitgegroeid tot meest uitgebreide platform. Dat is niet omdat het moest maar omdat het gewoon kan.


Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.
6 *
Bezoekers vinden
dit goed.
5 *
Bezoekers vinden
dit slecht.
4 *
Bezoekers zijn
boos.
3 *
Bezoekers vinden
dit geweldig.
5 *
Bezoekers zijn
medelevend.
1 *
Bezoekers vinden
dit grappig.
1 *
Bezoekers zijn
verbluft.
0 *
Bezoekers zijn
verdrietig.

Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.

Creative Commons Licentie
Dit werk van Daan van der Hoeven op deze pagina is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.