2022
Daantjes Weblog.


Menu 2023

Jaren overzicht

December 2022

November 2022

Oktober 2022

September 2022

Augustus 2022

Juli 2022

Mei/Juni 2022

April 2022

Maart 2022

Menu 2021

Smal beeldscherm of smal venster. Tekst pas niet naast elkaar. Scroll naar beneden om de tekst te lezen. of maak browser venster breeder.

Goede doelen.

Het jaar loopt bijna ten einde het is kerst een tijd waar je ook aan de medemens hoort te denken. Er zijn de nodige jaren geweest waarbij goede doelen in het teken stonden dat van het opgehaalde geld voornamelijk voor de salarissen & welvaart voor de leden van het bestuur zijn. En toen vond Daantje dat er maar ťťn goed doel was en dat was Daantje zelf. Naarmate je ouder wordt leer je ook beter relativeren en heb inmiddels initiatieven gezien in de vorm van goede doelen waar niet om het loon van bestuur gaat.

Ondanks dat blijf ik zeer kritisch bij het geven aan goede doelen. Het geld moet immers naar het doel gaan en niet naar de welvaart toestand van het bestuur. Dit jaar heeft Daantje aan 2 goede doelen geschonken en die keuzes daarvoor wilt Daantje graag toelichten.

1. Stoom Stichting Nederland (SSN)

Zoals vele weten en de inmiddels honderden foto's op deze website is het algemeen bekend dat Daantje veel reizen maakt per stoomtrein. en wat je ook duidelijk ziet is dat deze trein 'gewoon' over de hoofdbaan rijdt. Sommige foto's van een 80 jarige stoomlocomotief in hypermodern station zijn geweldig om te zien.

De stoomlocomotief staat aan het begin van de industriŽle revolutie. Door de uitvinding van de stoommachine en indirect ook de uitvinding van de stoomlocomotief staat aan het begin hoe we nu in hoge welvaart kunnen en mogen leven. De stoomlocomotief is uit het dagelijks beeld verdwenen. Ingehaald door de moderne tijd met betere en efficiŽntere technieken. Deze vervolg technieken zouden nooit zijn uitgevonden zonder de stoommachine. Er is inmiddels een generatie groot geworden die deze machtige machines nooit in hun volle glorie hebben zien rijden. Er zijn in Nederland, BelgiŽ en Duitsland zat rijdende museums waar ze laten zien hoe het vroeger er aan toeging. met een gangetje van 40 KM/H over besloten spoorbaan. Maar de daadwerkelijke kracht van de stoommachine zie je daar niet. De SSN heeft het voor elkaar gekregen om met deze oude locomotieven onder moderne wetgeving te kunnen rijden op het openbare spoornet. in een wereld van computer beveiliging, zonder draaischijven, kolenbunkers grote watervoorraden. Dat is bij elke rit een grote uitdaging.

2. Home computer Museum

In Helmond zit het "Home computer museum". Dit museum toont de meeste home computers vanaf de jaren 60 tot het jaar 2000 en soms nog wel wat later. De meeste van de tentoongestelde machines zijn werkend. En je mag de machines aanraken en bedienen. 😃 Je moet hieraan dan denken aan de eerste IBM pc's en klonen, De MSX, P2000, Atari, ook veel oude spelconsoles als de Nintendo NES, Nintendo game boy, Philips VideoPac G7000. Computers uit de tijd dat je nog creatief moest zijn om iets leuks te laten werken. Het museum probeert ook computers te repareren. Biedt stage plaatsen voor de maatschappelijke stage en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het museum geeft een duidelijk beeld van de ontwikkeling van de homecomputer tot het intrede van de verloren I-Phone generatie. Het museum repareert en onderhoudt ook meer recentere systemen voor mensen met smalle beurs zodat ook zij in deze digitale tijden mee kunnen.

Het home computer museum heeft het financieel zwaar. Zo ook voor hun zijn energie prijzen omhoog gegaan. en om 5 dagen per week al die oudere computers aan te kunnen zetten draait de stroommeter toch bovengemiddeld hard. Besparing zou zijn dat vele machines uit blijven om energie te besparen. Daardoor zal het museum een stuk minder interactief. Dit is juist het allerleukste aan dit museum.


Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.
4 *
Bezoekers vinden
dit goed.
5 *
Bezoekers vinden
dit slecht.
5 *
Bezoekers zijn
boos.
3 *
Bezoekers vinden
dit geweldig.
2 *
Bezoekers zijn
medelevend.
2 *
Bezoekers vinden
dit grappig.
1 *
Bezoekers zijn
verbluft.
3 *
Bezoekers zijn
verdrietig.
Geplaatste reakties op dit blog bericht :
Naam : Anoniem
26-12-2022 05:11:41
was weer interessant verhaal Daantje leuk om te lezen weer en nog fijne feestdagen gewenst en gezond en veilig 2023 keerl gr Piet Verstegen 🎄👍👌🌲
Naam : Patrick Lourenssen
26-12-2022 09:50:22
Daantje, wat een goede afweging heb jij gemaakt.
Dat je goede doelen steunt is al een fijne gedachte, maar dat je er dan nog over nadenkt waar je gaat doneren maakt jouw een bijzonder mens. Ook vind ik jouw keuze voor de stichtingen die jij dit jaar hebt gekozen ook heel mooi, deze kunnen in deze moeilijke tijd zeker wat extra's hard gebruiken omdat deze stichtingen vaak alleen draaien op giften en donaties.
Daan jij bent een topper!!!!
Groetjes Patrick Lourenssen

Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.

Creative Commons Licentie
Dit werk van Daan van der Hoeven op deze pagina is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.