2021
Daantjes Weblog.


Menu 2022

Jaren overzicht

December 2021

November 2021

Oktober 2021

September 2021

Juli 2021

Juni 2021

Mei 2021

April 2021

Maart 2021

Februari 2021

Januari 2021

Menu 2020

Smal beeldscherm of smal venster. Tekst pas niet naast elkaar. Scroll naar beneden om de tekst te lezen. of maak browser venster breeder.

De SSN Rhur Express

Op 17 september 2022 werd door de Stoom Stichting Nederland de Rhur expresss gereden. De stoomtrein ging vanaf Rotterdam Centraal, Gouda, Utrecht Centraal, Arnhem naar het Spoorweg museum in Bochum. Bij dit museum werden de museum dagen georganiseerd. Zelf was Daantje nog nooit in dit Duitse spoorwegmuseum geweest. Omdat dezelfde dag nog het ITC feest georganiseerd werd wou Daantje toch proberen om nog op tijd terug te zijn. Daantje had bedacht om zijn auto 'de rode Baron' te parkeren in Arnhem. En dan met de NS naar Rotterdam te reizen en daar op de stoomtrein te stappen. Thuis op de grote pc gaf openbaar vervoer site al aan dat Arnhem - Rotterdam niet op tijd ging lukken. Daarop besloot Daantje dat hij met de 'rode Baron' naar Utrecht Centraal zou rijden en daar de NS trein naar Rotterdam te nemen. Eenmaal op Utrecht Centraal bleek dat de geplande trein wegens werkzaamheden niet rijdt. De volgende trein was weer te laat Rotterdam. Dus uiteindelijk ben ik maar in Gouda op de stoomtrein gestapt.

De reis over het Nederlandse deel liep voorspoedig. Eenmaal in Arnhem aangekomen kwam er een elektrische dual voltage locomotief voor de stoomlocomotief. Stoomlocomotief 01 1075 heeft als spoorbeveiliging ATB-VV en het Duitse PZB. Maar de stoomlocomotief heeft geen ERMTS dat gebruikt wordt tussen Arnhem en Emmerich. Op dit stukje mag de stoomlocomotief helaas niet zelfstandig rijden. 😞

Wanneer de stoomtrein zelfstandig het station Emmerich verlaat wordt er in eens niet meer hardt gereden de trein sukkelt met een gangetje van 50 KM/per uur richting Oberhausen 😒 Eenmaal aangekomen in Bochem Delhousen. leek het binnenrijden van de trein een soort hoofdact te zijn. Ondanks dat de trein achteruit binnenreed getrokken door een lokale diesellocomotief aan de achterzijde van de trein.

Toen de trein op het museum station gerangeerd werd door de diesellocomotief regende het hard. En niemand wou in eerste instantie uit stappen we worden immers niet graag nat. uiteindelijk bleek dat de rijtuigen niet op het museum terrein konden blijven en dat we er echt in de regen er uit moesten. Eenmaal buiten ging ik met mijn camera eens rondje over het museum terrein. Het weer was zeer wisselvallig op het ene moment schijnt de zon en het andere moment is het zwaar bewolkt. Op een gegeven ogenblik was ik meer tijd kwijt om de camera in te stellen dan te genieten om alles om Daantje heen. Dus om makkelijker te fotograferen en dan toch zulke mooie foto's te kunnen maken schakelde Daantje over naar de Diafragma stand van de camera. Diafragma op F/10 en op ISO800 vast gezet zorgde ervoor dat ik makkelijker foto's kon maken in deze continu veranderende weersomstandigheden.

In Bochum is het rijdend aanbod wat aan de magere kant. Er is 1 rangeer stoomlok rijvaardig en en onder stoom en Daarnaast was ook de stoomlocomotief waar we mee gekomen waren onder stoom. Verder werden alle andere trein bewegingen uitgevoerd door diesellocomotieven 😕 De rijtuigen waren prachtig maar zonder stoom is het minder romantisch.

De SSN trein zou rond 17:30h terug naar Nederland stomen. Maar rond 18:00h konden we pas in de rijtuigen plaatsnemen om vervolgens om 20:00h van de duitse treindienstleiding groenlicht te krijgen om naar Emmerich te stomen. Dat is ruim 2 uur later dan verwacht. Daantje deelde de coupé met een oudere vrouw die het helemaal niet eens was met hele gang van zaken. Zij woonde ergens in Drenthe en moest nog met de NS naar huis. dat gaat helaas niet lukken als je 2 uur te laat uit Bochem vertrekt. Dit hoort er nu eenmaal bij als je mee reist met de Stoom Stichting. Soms verloopt de reis voorspoedig en soms zit het tegen. En nu zijn we veels te laat en mist Daantje het ITC feest. Wanneer de stoomtrein de S-Bahn verliet mocht de trein wel hard rijden. Maar des ondanks was Daantje rond 23:00h terug in Utrecht.

Het was onmogelijk om via winkelcentrum hoog Katrientje terug te lopen naar de plek waar Daantje zijn 'rode Baron' neer geparkeerd had. Die grote gangen van Hoog katrientje waren afgesloten met grote rolluiken. En Daantje moest buitenom zijn weg vinden. Eenmaal buiten hing er een hang jeugd rond en zwervers. Echt veilig voelde het allemaal niet aan. Toen ik eenmaal de parkeer garage gevonden had. Moest ik alleen nog de "rode Baron' vrij kopen a €34 parkeergeld.

Dit was meteen ook de laatste keer dat ik ooit vanaf Utrecht Centraal mijn reis aanvangt. Rondom hoog Catharijne is het s'avonds en s'nachts niet veilig. Er liggen gewoon zwervers en misschien ook nog een hoop uitgeprocedeerden daar te wachten wat komen gaat. Een beetje jammer dit.

Klik hier om naar het fotoboek SSN Rhur express te gaan.Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.
6 *
Bezoekers vinden
dit goed.
3 *
Bezoekers vinden
dit slecht.
5 *
Bezoekers zijn
boos.
3 *
Bezoekers vinden
dit geweldig.
4 *
Bezoekers zijn
medelevend.
1 *
Bezoekers vinden
dit grappig.
0 *
Bezoekers zijn
verbluft.
2 *
Bezoekers zijn
verdrietig.

Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.

Creative Commons Licentie
Dit werk van Daan van der Hoeven op deze pagina is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.