2017
Daantjes Weblog.


Menu 2018
Jaren overzicht

December 2017

November 2017

Oktober 2017

September 2017

Stoom Stichting Nederland.
Naar Stads kanaal onder Stoom

Augustus 2017

Juli 2017

Juni 2017

Mei 2017

April 2017

Maart 2017

Februari 2017

Januari 2017

Menu 2016

Smal beeldscherm of smal venster. Tekst pas niet naast elkaar. Scroll naar beneden om de tekst te lezen. of maak browser venster breeder.

IPv6

Na het installeren van een nieuwe router in de meterkast. en na het tweaken van het apparaat was het tijd om de eerste stap naar het 21ste eeuw netwerk protocol te zetten. Namelijk de privé uitrol van IPv6 met werkende internet.

Toen het het internet in de jaren 80 opgezet werdt en in de jaren 90 publiek werd. Wordt er gebruik gemaakt van het IPv4 netwerk protocol. Het IPv4 Protocol werd begin jaren 80 ontwikkeld en er was niet echt rekening gehouden met de beperkingen die het protocol met zich mee brengt. Een van de beperkingen van het IPv4 protocol zijn beschikbaarheid van verschillende adressen. een IPv4 adres bestaat namelijk uit 4 bytes. dat is 32 bit lang. En daarmee heb 4.294.967.296 verschillende adressen. dit lijkt veel maar het zijn er te weinig. Er leven al ruim 7.000.000.000 mensen op de aarde. Nou zijn er afgelopen jaren de nodige trucjes bedacht om de uitgave van adressen te verminderen of adressen te laten rouleren tussen de gebruikers. Maar in het verre oosten en zuid-Amerika zijn alle IPv4 adressen inmiddels allemaal uitgedeeld. Met name in het verre oosten zijn er al bedrijven die alleen via IPv6 te bereiken zijn. En dat gaat in europa ook komen. Het is zonder een "IPv6 in IPv4 tunnel" niet mogelijk om van een IPv4 aansluiting zoals die standaard in Nederland geleverd wordt een IPv6 server te bereiken.

Met mijn nieuwe router kan Daantje z'n "IPv6 in IPv4 tunnel" instellen. Er is een non profit organisatie die tunnels aanbiedt aan wanhopige IPv4 gebruikers zoals ik. Omdat Daantje weinig werk ervaring heeft met IPv6 maar wel een hoop gevolgd en gelezen heeft over dit protocol. viel het niet mee om de router in 1 keer goed in te stellen. Maar Daantje bleek een typ fout gemaakt te hebben in de IPv6 netwerk reeks die ik te leen kreeg. Na deze fout eruit te gehaald te hebben veranderde de Status van de LAN verbinding zoals rechts weergegeven. En het hele internet werd voor Daantje beschikbaar.

De tekortkomingen van IPv4 zijn met IPv6 namelijk opgeheven. Zo is er geen NAT meer. En worden de deelnemers in het lokale netwerk direct vanaf het internet bereikbaar. En dat betekend dat de ouderwetse firewall in orde dient te zijn.

De volgende stap is om de webserver veilig op IPv6 online te krijgen.

2 Lezers vinden dit artikel Goed.3 Lezers vinden dit artikel Slecht.

Reactie plaatsen op dit blog bericht

Een klein beetje personalia. Wat is je naam?
Wat is je e-mail adres?
Wanneer je E-MAIL adres niet wilt opgeven. Moet je dat vak leeg laten.
E-mail adres hoef je niet in te vullen. En wordt ook niet op de site gepubliceerd. Jou naam wordt wel op de site gezet.

Uw reacktie op dit blog bericht. 😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😎 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄 🙅 🙆 🙇 🙈 🙉 🙊 🙋 🙌 🙍 🙎 🙏 🤢 🤕 🤒 👿 🤓 🤥 🤑

Creative Commons Licentie
Dit werk van Daan van der Hoeven op deze pagina is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.