2017
Daantjes Weblog.


Menu 2018
Jaren overzicht

December 2017

November 2017

Oktober 2017

September 2017

Stoom Stichting Nederland.
Naar Stads kanaal onder Stoom

Augustus 2017

Juli 2017

Juni 2017

Mei 2017

April 2017

Maart 2017

Februari 2017

Januari 2017

Menu 2016

Smal beeldscherm of smal venster. Tekst pas niet naast elkaar. Scroll naar beneden om de tekst te lezen. of maak browser venster breeder.

Stadskanaal Onder Stoom

SSN rit Rotterdam Stadskanaal

Dag 2Typisch Drents/Gronings landschap.

Groningse boerderij.

Vrouwelijke deelnemer trekt 2 siks.

In dubbeltractie naar veendam

Massale toeloop op Station Meppel.

Dag 1
Na het ontbijt in het van der Valk hotel. brachten de bussen het SSN gezelschap weer terug naar de STAR in Stadskanaal. Een maal terug in Stadskanaal stapte ik op de trein naar Musselkanaal. De trein werd getrokken door Bello en de rijtuigen hadden open balkons. Ik besloot om plaats te nemen op het laatste rijtuig en op het laatste balkon. Zodat Daantje achteruit reed en van het Drents Gronings landschap kon gaan genieten. Het STAR lijntje loopt door een prachtig landschap. En geeft een heel ander uitzicht dan het miljoenen lijntje dat door het Limburgse heuvellandschap loopt. Het was een mooie tochtje dat de nodige mooie foto's opleverde.

Eenmaal weer terug in Stadskanaal begon het evenement "locomotor" trekken. Een locomotor is een lichte rangeer locomotief die werd gebruikt voor kleine rangeer bewegingen. De locomotor wordt vaak ook een sik genoemd. vanwege de unieke vorm van de machine. Ondanks dat het een lichte locomotief is weegt deze locomotief nog altijd z'n 22 ton (22.000 kg). M'n begint met 1 locomotor trekken (22 ton) en vervolgens moeten 2 gekoppelde locomotors getrokken worden (44 ton) En er was ook sessie met 3 locomotors (66 ton). En m'n ging ook voor een record poging om trein combinatie van 100 ton te gaan trekken. Die record poging zou compleet onder toezicht van een notaris gedaan worden. Ook was het de bedoeling dat m'n bij elke poging de trein ongeveer z'n 25 meter verzet is.

De 22 tons klasse kreeg nagenoeg iedereen in beweging. Ook de vrouwelijke deelnemers trokken de 22 ton de nodige meters van zijn plek. Sommige mannelijke deelnemers die zich ook voor de 100 ton hadden opgegeven maakte de 22 tons sessie nog niet eens af. Zij noemden dat stoer dat dit een "warming up" was. Daantje, vond dat meer een slechte instelling. De diskjockey kletste er mooi om heen want deze deelnemer was toch echt kampioen vrachtwagen trekken. Maar vrachtwagens wegen binnen Europa geen 66 en/of 100 ton in beladen toestand.

Bij het trekken van de 44 tons serie. dus met 2 locomotors hadden de deelnemers het al behoorlijk zwaar. Een vrouwelijke deelneemster heeft de 2 locomotors ongeveer z'n 20 meter van zijn plek gekregen. Terwijl de andere mannelijke deelnemers het eerder opgaven om kracht te sparen voor de 100 ton. Vanwege de slechte prestaties tijdens bij het 44 ton trekken. Werd de 66 tons sessie maar overgeslagen en m'n ging gelijk voor de 100 ton. Tsja die notaris was al geregeld. Daantje heeft maar 1 poging van de 100 ton gaande geslagen. De grote sterke man kreeg de trein maar halve meter van zijn plek. Nadat een van de locomoters hem een handje geholpen heeft om het geheel aan het rollen te krijgen. Onder tussen waren de STAR en SSN medewerkers druk in de weer om de SSN trein weer samen te stellen voor de reis terug naar Rotterdam. Ik besloot samen met andere reizigers maar in de luxe K1A coupé te gaan zitten. En een beetje na te denken over wat ik vandaag allemaal gezien had. Tsja, een trein van 100 ton met puur speerkracht in beweging zetten. Je bent maar een mens. en die zijn niet zo sterk. Het houdt een keer op.

De SSN trein reed nu wel in dubbel tracktie met STAR 52er naar Veendam. Er stond heel veel publiek langs de baan om het stoom spectakel gaande te slaan. Hiervan foto's maken was niet makkelijk want het STAR spoor is voornamelijk recht. Toch heb ik redelijke foto kunnen maken in een van de weinige bochten die het tracé kent. Eenmaal in Veendam ging 52 er af. En reed 01 richting het ProRail dwergsein dat het einde markeert van het STAR tracé. De weg terug was bijna het zelfde als de heen weg alleen nam de trein dan nu wel de bocht bij Groningen meteen naar Asten. En zo ging de trein schoorsteen voor meteen richting Rotterdam. Wat opviel was dat er in de provincie Drenthe een hele hoop mensen langs de baan stonden. RTV Drenthe had veel aandacht besteed aan de doorkomst van 01 door hun provincie.

Na de doorkomst door de Flevopolder bleef de de stoom uit de schoorsteen vlak boven de rijtuigen hangen. Het was inmiddels al donker. Maar wanneer in de locomotief de heilige vuurdeur geopend werd om de hongerige dame te voeren. Lichte die stoomwolk boven de rijtuigen vuur oranje op. Een Weerkaatsing van het helse vuur in de machine. Wat zag dat er mooi uit. En op dat moment wist ik niet hoe ik daar een foto van moet maken.

Bij Woerden ontstond er een elektrische storing in de locomotief. Waardoor de ATB niet meer werkte. De trein kwam hierdoor dwangmatig midden op het hoofdspoor bij station Woerden tot stilstand. De trein kreeg wel toestemming om door te rijden. Maar moest na Gouda meteen door naar het stoomdepot. Iedereen moest de trein in Gouda verlaten. Voor Daantje was dat niet zo erg. Want Daantje had een hotel in Gouda geregeld. Maar deze panne was maar een kleine domper. Kortom een top weekend gehad.


Dag 1
Deze treinreis werd georganiseerd door Stoom Stichting Nederland. Deze organisatie draait uitsluitend op vrijwilligers die vaak op hun vrije zaterdag aan deze rail voertuigen werken. De Stoom Stichting heeft geen eigen spoorbaan. De meeste ritten worden op de hoofdbaan gereden. Deze stichting kan niet bestaan zonder zijn donateurs & reizigers. Ook eens z'n rit meemaken? Houdt hun website in de gaten en reserveer een rit wanneer er weer een rit bedacht is door de vrijwilligers van de http://www.Stoomstichting.nl
0 Lezers vinden dit artikel Goed.0 Lezers vinden dit artikel Slecht.

Reactie plaatsen op dit blog bericht

Een klein beetje personalia. Wat is je naam?
Wat is je e-mail adres?
Wanneer je E-MAIL adres niet wilt opgeven. Moet je dat vak leeg laten.
E-mail adres hoef je niet in te vullen. En wordt ook niet op de site gepubliceerd. Jou naam wordt wel op de site gezet.

Uw reacktie op dit blog bericht. 😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😎 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄 🙅 🙆 🙇 🙈 🙉 🙊 🙋 🙌 🙍 🙎 🙏 🤢 🤕 🤒 👿 🤓 🤥 🤑

Creative Commons Licentie
Dit werk van Daan van der Hoeven op deze pagina is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.