2017
Daantjes Weblog.


Menu 2018
Jaren overzicht

December 2017

November 2017

Oktober 2017

September 2017

Stoom Stichting Nederland.
Naar Stads kanaal onder Stoom

Augustus 2017

Juli 2017

Juni 2017

Mei 2017

April 2017

Maart 2017

Februari 2017

Januari 2017

Menu 2016

Smal beeldscherm of smal venster. Tekst pas niet naast elkaar. Scroll naar beneden om de tekst te lezen. of maak browser venster breeder.

SSN Kerstrit

Stoom Stichting Nederland

In oktober besloot ProRail dat de SSN Pendelritten tussen Gouda en het stoomdepot wegens geplande spoorwerken niet door konden gaan. 😟 Daarop besloot Daantje om in 2017 niet naar de Jaarlijkse "Stoom Stichting Nederland" open dagen te gaan. Maar om eens een keer met Kerst rit mee te gaan. De SSN kerst rit heeft Daantje nog nooit gedaan. De Stoom Stichting is op haar best wanneer zij over het openbare spoor stoomt. Een ritje op de miljoenenlijn of een koningslijn is wel leuk. Maar het heeft niet de sfeer en het optimisme die de SSN wel heeft.

De Kerstrit ging van Rotterdam, Gouda via Amersfoort naar de Kerstmarkt van de VSM in Beekbergen. Die ochtend had het in Uden veel gesneeuwd en Daantje besloot toen maar om met de auto naar Rotterdam te gaan. Er lag veel sneeuw in Uden. De A50 bleek niet ijsvrij te zijn. En ik hield er rekening mee dat het misschien beter is om naar Gouda te rijden en om daar op de trein te stappen. Maar bij den Bosch klaarde het op. En werd de situatie op de weg beter. Zodat ik zonder problemen toch naar Rotterdam gereden ben.

Op het station kwam de eerste foto grafische tegen slag. De Stoomtrein was samen gesteld met 2 locomotieven. Aan de ene kant van de trein bevond stoomlok 01 1075 en aan de andere kant van de trein oud type Alstom E-locomotief 9901 (EX NS 1600-1700 serie) van Rail Experts. De e-loc trok de trein het station in. En dat betekende geen stoomlocomotief omloop in Rotterdam. En dat is jammer. Want het is toch wel een uitdaging om de stoom locomotief op de foto te zetten wanneer deze in het centraal station van Rotterdam omloopt. Enig zins teleurgesteld stapt Daantje in de trein.

Eventjes later zou de trein vertrekken. Maar de trein vertrok niet. met een vertraging van 20 minuten trok de stoomlocomotief de trein met de E-lok achterop het station uit. Na een korte stop in gouda zou de trein via Duivendrecht naar Amersfoort rijden. Dit moet via Duivendrecht Wanneer dit via Utrecht centraal gaat dan moet er van rijrichting veranderd moeten worden.

Toen de trein Harmelen voorbij reed werdt het duidelijk dat we via Utrecht Centraal gingen. Meer Spoorfanaten hadden al door dat de trein van zijn route afweek. En een kijkje op het internet bleek dat de bovenleiding tussen Amersfoort en Apeldoorn stuk getrokken was. Nou heeft een stoomlocomotief geen bovenleiding nodig. Maar ProRail sluit in z'n geval het spoor af voor reparatie werkzaamheden. Eenmaal in Utrecht centraal brak de discussie in de coupe los. Want de spoorfanaten wisten dat er van rijrichting veranderd moet worden om in Amersfoort te komen. Volgens de gemiddelde treinreiziger hoefde dat niet. Want je kunt van Utrecht Centraal toch naar Amersfoort rijden. Ja dat gaat. Maar in Utrecht komen 5 rijrichtingen bij elkaar. Die altijd naar het centraal station lopen. Het is niet mogelijk om vanuit Gouda Direct door te rijden naar Amersfoort. Dergelijke spoorverbinding aan de noordzijde ligt er niet. Als je van Gouda komt buigt het spoor naar rechts af het centraal station in. In het station moet je meestal overstappen of van rijrichting veranderen om opnieuw verder te reizen naar Amersfoort. Eenmaal in Utrecht centraal werdt medegedeeld dat we via Arnhem & Dieren naar de VSM zouden gaan.

Eenmaal op de Koningslijn ging het onder begeleiding van de VSM verder. het gemiddelde tempo ligt op koningslijn een stuk lager dan wanneer de trein bij ProRail rijd. Ondertussen was het weer begonnen te sneeuwen. Terwijl de stoomkachels de rijtuigen heerlijk comfortabel warm hielden. Krijgen wij in Loenen en foto stop aangeboden compleet met schijnvertrek. Het sneeuwde inmiddels behoorlijk hardt. Maar toch besloot ik naar buiten te gaan met de 100-400 lens. In eerste instantie kreeg ik geen mooi plaats gevonden waar ik een foto kon maken zonder dat er omstanders voor het onderwerp gaan staan. Maar op een gegevensogenblik had ik mooi plekje gevonden. Om de foto die hierboven staat te nemen. Ik ben wel blij met dat resultaat want Daantje had al bijzondere koude vingertjes gekregen.

De kerstmarkt in Beekbergen viel een beetje tegen het was koud en het sneeuwde de hele tijd. Ik heb nog een tijd in de werkplaats rond gehangen. Om daarna wat te eten en foto's te maken het werd snel al weer donker. En s'avonds stapten we weer op de trein naar Rotterdam. de terugreis liep zonder incidenten. via Amersfoort en Duivendrecht. Eenmaal terug in Rotterdam moest ik 20€ betalen om mijn auto de hele dag te kunnen parkeren in het centrum. Das wel duur. Maar niet zo duur als in Maastricht. 😲

1 Lezers vinden dit artikel Goed.0 Lezers vinden dit artikel Slecht.

Reactie plaatsen op dit blog bericht

Een klein beetje personalia. Wat is je naam?
Wat is je e-mail adres?
Wanneer je E-MAIL adres niet wilt opgeven. Moet je dat vak leeg laten.
E-mail adres hoef je niet in te vullen. En wordt ook niet op de site gepubliceerd. Jou naam wordt wel op de site gezet.

Uw reacktie op dit blog bericht. 😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😎 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄 🙅 🙆 🙇 🙈 🙉 🙊 🙋 🙌 🙍 🙎 🙏 🤢 🤕 🤒 👿 🤓 🤥 🤑

Creative Commons Licentie
Dit werk van Daan van der Hoeven op deze pagina is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.